FAQ

FAQ -Vanliga frågor och svar!

Fråga: Äter barnen alltid ute?

Svar: Nej barnen äter ute så länge vädret är behagligt. Vi äter ute för att det är mysigt och härligt, för att det ger en behaglig upplevelse. Men ibland får vi den upplevelsen bättre om vi äter inne - och då gör vi det!


Fråga: Sover barnen alltid ute?

Svar: Ja utom vid extrem kyla eller vind. Barnen sover ute i vindskydd. På vintern sover barnen på varma liggunderlag och i sovsäck, med vantar och mössa och fleecekläder på sig. Vi kollar noga så att inget barn är kallt!


Fråga: Måste föräldrar tjänstgöra som vikarier?

Svar: Nej, den pedagogiska verksamheten får personalen på förskolan sköta om.


Fråga: Hur gör ni för att de små barnen inte ska frysa ute?

Svar: Det handlar om att ha rätt sorts kläder. Vi använder oss av lager på lager principen. Det är viktigt att barnen ska ha möjlighet att kunna röra sig, för om de inte kan det hjälper inga kläder i världen! Sedan är det viktigt att vår utevistelse ska vara lustfylld och meningsfull. Om det är för kallt är det bättre att gå in. Ett sätt att få en uteverksamhet som är lustfylld är att vara ute i korta perioder när det är kallt ute.


Fråga: Varför finns det inga traditionella lekparksklätterställningar etc på er gård?

Svar: På vår förskola är vi mycket ute och tränar mycket grovmotorik. Skogen är världens bästa lekpark! Där finns det mycket spännande saker som klätterträd och andra berg och stenar som kan förvandlas till exempelvis rymdskepp, bilar, hus och drakar. I skogen och med material som barnen själva kan förvandla utmanas och utvecklas deras fantasi, språk och samarbetsförmåga. I ett träd kan barnen utifrån sin egen förmåga träna på att klättra så en klätterställning är onödigt på vår gård!


Fråga: Hur ofta går barnen på utflykt?

Svar: Ett par gånger i veckan. Då går vi till närliggande områden från förskolan. Vi bedriver friluftsfrämjandets aktiviteter så som Skogsmulle, Skogsknytte och Skogsknopp. Vi åker skidor och skridskor på vintern. Men vi gör också regelbundet längre utflykter till Uppsala och Björklinge tex.


Fråga: Hur går det med pyssel och liknande finmotoriska aktiviteter?

Svar: Vi strävar i så stor utsträckning som möjligt att kunna erbjuda barnen samma saker som de kan göra inne kan vi också göra ute. Barn kan spela spel, lägga pussel, göra halsband ute som inne. Vi målar och ritar ute när det finns möjlighet för det. I skog och mark har barn också möjlighet att pilla med småpinnar, barr och annat som kan tänkas intressera dem som också är finmotorik. Ibland är vi inne och pysslar och är det snö ute kan vi t ex ta ut färg och penslar och målar i snön.